Røværkomler

Da jeg var liten, lærte min mor meg å lage komler. Da måtte man ha rette sorten poteter, som skulle raspes, helles av vannet så det ble akkurat passe tørt, og så tilsettes byggmel så det ble akkurat passe fast, og litt salt som man smakte seg til…….ingen oppskrift, her var det kunnskap. Og jeg kan fremeles lage komler på det viset her. Men- det tok jo 2 timer bare å få skrelt alle potetene……..

Allikevel, da jeg for første gang ble presentert for «juksekomler» av en østlending, så syntes jeg bare tanken på å bytte ut de ekte råvarene var utenkelig, rett og slett! Sånt gjør man bare ikke!

Men så fikk jeg oppskriften på Røværkomler. Røvær er ei liten øy utenfor Haugesund som har som tradisjon å servere sine berømte komler på et arrangement under Sildajazzen hvert år, blant annet. Røværkomler er ekte komler.

Så……..når de kan jukse, så gjør jeg det og! Da er komlemiddagen ferdig på 1 time, og, smaken blir riktig ..faktisk

Du trenger:

1 pose potetstappe (uten gressløk!)

3,5 dl havregryn

3,5 dl byggmel

3,5 dl hvetemel

7,5 dl vann

1,5 ss salt

bacon/komlefett («dotten»)

kraft/buljong

Du gjør så her:

Alt blandes. Kok i mellomtiden opp kraft, eller buljong. Form komledeigen til en flat kake i hånda, legg oppi en bacon eller fleskebit (dotten) og form den til en ball. Legges i småkokende kraft/buljong.

Koketid ca 3o min, til de flyter opp.

Serveres med middagspølser, helst røkte, sprøstekt bacon, gulrøtter, kålrabi, (eller kålrabistappe), salt eller røkt kjøtt.  Eventuelt kokt potet.

Velbekomme!

Dette innlegget ble publisert i Mat og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *