Mat kan påvirke ADHD

En av tingene jeg tenkte ta for meg på denne bloggen, var mistanken min om at mat påvirker ADHD-lignende adferd, etter å ha sett hvordan sønnen min reagerer på enkelte matvarer.

For en stund siden fikk jeg tilsendt en linkfra en som støtter meg i dette, og hadde funnet en interessant artikkel på nettet.

En gruppe hollandske forskere hadde gjort en studie der 100 barn med diagnoe ADHD ble delt i 2 grupper, halvparten av dem  ble satt på en diett med matvarer som ikke skal være årsak til allergi eller intoleranse, og 64 % av dem ble tydelig bedre, den andre halvparten fortsatte med helt normalt kosthold. Dette var i samarbeid med foreldre og andre voksne rundt barna som kjente dem godt.

Nå er kanskje 50 barn lite for at man skulle kalle dette et bevis– (uten at jeg er noen ekspert)- men leser i samme artikkelen at andre forståsegpåere stiller seg kritisk til hele studien.

Jeg, derimot, er overbevist om de har rett!

Tenk om de kunne sett min sønn, på de gode dagene, når han spiser godt, og ikke får i seg halvfabrikata, e-stoffer, sukker og laktose.

Og så kunne de observert motsetningene, de dagene han ikke har apetitt, eller får i seg noe han av erfaring burde holdt seg unna.

For jeg vet han reagerer på mat. Aller mest hvitt sukker og vanlig melk, sukkeret gjør han nedstemt og aggressiv, melk gir han mageproblemer.

Jeg har inntrykk av at det er mer legitimt å finne diagnoser der man kan skrive ut resepter, men det må da vel være bedre om man finner ut at en omlegging av kostholdet kan hjelpe?

Han har gjennomgått en lang rekke tester, men ikke fått påvist noen form for allergi eller intoleranse. Vel, det sier bare at det ikke gir utslag på blodprøver.

For spesielt interesserte er rapporten her– den er på engelsk og skrevet på forskerspråk, jeg klarer ikke konkludere akkurat med hva som ble resultatet- hva slags mat de burde spise. Men jeg tolker det som at et tilnærmet lavkarbo-kosthold var det som ga best resultat.

Det er nettopp det jeg har funnet ut funker best på min sønn!

Kan økningen av ADHD-diagnoser blant barn og den tilsvarende bruken av e-stoffer i maten ha en sammenheng? jeg bare lurer.

Uansett, så er det jo ikke det verste å lage mat fra bunnen av- og lavkarbo er jo også trendy!

Dette innlegget ble publisert i hmmm og merket med , . Bokmerk permalenken.

4 kommentarer til Mat kan påvirke ADHD

 1. Jeg er ikke i tvil om at det er sammenheng mellom mat og adferd. Også mat og ytelse.
  Har dessverre ingen forskningsbevis, men spiller det noen rolle når det virker.

  Du får Liza Marklund i posten.

  • alexia sier:

   Ja, ikke sant? Det virker. Og alle ser det som er rundt min sønn- så får bare håpe de finner ut enda mer, og rett og slett finner en diett som samtidig gir han den næringen han trenger, ikke bare tar vekk det han reagerer på.

   Men vant jeg bok altså? Tusen takk!!
   Og ha en god helg!

 2. Jeg trenger din adresse. Kontakt meg på ashild.woldstad@broadpark.no

 3. Heisan!!!!!! Klar man reagerer på mat!!!! Nå er jeg femti, og jeg ser hvor hypre barnebarna mine blir av sukker. Og jeg fant ut i sommer, via en ikke-lege-godkjent-test, at jeg er allergisk mot: Hvete, melk, storfekjøtt, svinekjøtt, frukt. Og da har jeg ikke begynt på alle tilsetningsstoffene, som finnes i ALL mat. Vi bør nok i så stor grad som mulig gå bruke rene produkter, og helst økologisk. Helsetilsynet snakker om avgifter på usunn mat, men mye av det som regnes som sunt, er jo ikke det. Alle lett produktene, feks. Tilsatt en masse søtningsmidler som er farlig. Hørte forresten her om dagen vedr yoghurt, som er tilsatt omega 3. Et barn må spise 40 om dagen, for å få i seg nok omega 3. Lurer litt på om reklamen til Staburret makrell lyver……. Mitt yngste barn ble født allergisk mot det meste, for snart 20 år siden. Ingen hadde peil. Det jeg lærte meg, var å stole på meg selv. Så stå på. Og skriv en bok om erfaringene dine!!!!!!! Eller start en mat-blogg i forhold til ADHD!!!!! Klemz

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *