Vafler

Vafler er kanskje ikke på 5-om-dagen lista, men er veldig sunt for sjelen! Og fyller du dem med bær er det vel ikke det verste du kan servere ernæringsmessig heller. Jeg har en gammel kokebok jeg faktisk fikk i konfirmasjonsgave, «Haugesund Husmorskoles kokebok»(som forøvrig inneholder alle barndommens livretter), her har jeg hentet oppskriften.

Denne oppskriften har jeg alltid brukt, og det gjorde også min mor. Det eneste jeg har endret på er å bytte ut sukkeret med frukose, det gjør ingen forskjell- annet enn at da kan min sønn også spise dem.

Du trenger:

1/2 l mel

1/4 ts salt

2 ss fruktose

2,5 dl skummet kulturmelk

2,5 dl melk

1/4 ts natron

1 egg

Slik gjør du:

Lag vanlig røre av mel, salt, fruktsukker og melk. La den stå og svelle 1/2 times tid. Blir den for tjukk, spe med vanlig melk. Skill egget. Ha plommen i. Visp hviten stiv. Ha den og natron, rørt ut i litt surmelk, i røra rett før du begynner å steike.

9-10 små jern blir det av denne oppskriften.

Om kokeboka, en tynn rød liten sak, uten bilder og «anbefalinger»- her er det «regler» som gjelder(!): Utgangspunktet for kokeboka var husmorskoleelevenes sirlige notater. Hvert år fra starten på skolen i 1913 skrev elevene pent ned alle oppskriftene. For å rasjonalisere ble oppskriftene samlet i «Kokebok for elever ved Haugesunds Kommunale Husmorskole». Første gang Haugesunds Avis trykkeri trykket boka var i 1929. 112 sider med oppskrifter, og rikelig plass til egne notater. Siden kom det nye opplag jevnt og trutt, stadig nye generasjoner ble utstyrt med oppskrifter fra Husmorskolen. I 2000 kom den 23. utgaven, opplaget er kommet opp i 116.000.

Dette innlegget ble publisert i Mat og merket med , . Bokmerk permalenken.

En kommentar til Vafler

  1. Liv-Inger sier:

    Vafler er definitivt sunt for sjelen! Spennende vaffeloppskrift. Kanskje jeg må prøve den neste gang 🙂

    God søndag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *