Barneboktips nr 10

Barneboktips nr 10 er vel strengt tatt ikke noen barnebok, men jeg tar den med her likevel. Vi har nemlig lest den fra perm til perm mange ganger, og er det en bok som får ungene til å ligge stille og høre etter så er det denne:

«Kampen om Sampo»

Historier fra Kalevala


Dette er en bok som er kjent verden over, og har inspirert mange forfattere. «Kampen om Sampo» er et eldgammelt epos fra Finland, som alle finske barn kjenner til. Og for en fantastisk, magisk fortelling!

Her møter vi heltene Väinämöinen, som er den gamle kloke, og Joukahainen, den unge jyplingen og utfordreren. De kjemper mot hverandre, de kan begge magi, og får utrolige ting til å skje, mye ved hjelp av sang og vers. Historien inneholder kjærlighet, sorg, død, dramatikk og humor, og vi blir fortalt historien om hvordan verden ble til. Inni teksten er det enkelte vers med en egen rytme:

«vit at jeg i verdens urtid

gikk med plog og pløyde havet

formet odder, nes og fjorder,

ga til fisken gjemmesteder,

demte opp de dype sjøer,

gravde ut de grunne elver»

……………

«Voldsomt vred ble Väinämöinen

såret inn i sjelen var han

tok til orde, til å synge….»

Historien foregår i Kalevala, der sterke menn og smarte damer slåss og konkurrerer og lurer hverandre som best de kan. Og noe av det de kjemper hardest om er Sampo, som er en verdifull gjenstand smidd av smeden Ilmarinen. Dyrene kan prate og menneskene har kontakt med naturelementene og kan styre dem. Her er kjempeørnen som blir venner med Väinämöinen:Denne historien her fikk en veldig spesiell person til å lære seg finsk for å kunne lese den på originalspråket- nemlig John Ronald Reuel Tolkien- ja nettopp han ja! Forfatteren av Ringenes Herre- boka som handler om en vis gammel mann og en smidd gjenstand- man kan trygt si han har hentet inspirasjonen her.

Boka er utgitt flere ganger, på mange språk, den versjonen vi har  er ført i pennen av Mikael Holmberg- etter Elias Lønnrot.

Så dersom du liker Ringenes herre, kan det være morsomt å lese denne her. Fortellingen er på 113 sider, med ett etterord om historien bak til slutt.

Min eldste datter kom over denne boka  i en bruktbutikk og ville lese den en gang hun skulle passe de 2 minste. Jaha! tenkte jeg etter å ha tittet litt på den- dette kan da umulig funke som noen barnebok!! Men de elsket boka med en gang- selv om enkelte ting kan være vanskelig å forstå, og det er lange rare navn og ukjente fenomener som får en til å stoppe opp og diskutere og undre litt.

Denne boka er vel enda bedre til eldre barn vil jeg tro, så klarer ikke helt sette noen aldersanbefaling her- barn er jo forskjellige. Mine barn har likt denne fra de var sånn ca 6 år, men jeg vil tro den vil være like så kjekt for en på 12-13- eller voksne.


Dette innlegget ble publisert i barnebøker og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *