Verdens Beste – på min måte

Vi er  kakomaner i min familie. Men når min sønn ikke tåler hvitt sukker, er det ikke alltid så lett å få til kaker man har bakt med vanlig sukker før.

«Verdens Beste»- eller «Kvæfjordkake»- er en av dem jeg ikke  lenger fikk til.

Det nytter ikke å bytte ut sukker med Splenda, fruktose eller brunt sukker når man skal få til marengsen på toppen!

Men endelig  har jeg funnet erstatningen- Lyst Gyllent Rørsukker!

Det har  de i de fleste store matvarebutikker som Meny og Obs! og dermed er det  enkelt å få tak i. Dessuten merker man ingen forskjell i søtsmaken, som mange gjør med fruktose og Splenda.

Oppskrift får du her

 

Verdens Beste

 

125 g lyst  gyldent rørsukker

125 g margarin

4 eggeplommer

5 ss melk

125 g hvetemel

5 dråper  vaniljeekstrakt /1 ts vaniljesukker

(jeg bruker ren vanilje, siden det er sukker i vanlig vaniljesukker)

4 eggehviter                       –

150 g lyst  gyllent rørsukker

100 g hakkede mandler

 

Margarin  og sukker røres hvitt. Tilsett eggeplommer, en om gangen. Tilsett så melk og de tørre ingrediensene vekselvis litt om litt. Stryk røra utover en bakepapirkledd langpanne- og ja, ikke en liten selv om det kan virke som du har for lite deig – du skal bruke en vanlig stor en.

Tilslutt  piskes eggehvitene stive og sukkeret tilsettes litt og litt.  Stryk så marengsmassen oppå den andre deigen og strø over hakkede mandler.

 

Stekes ved 160 grader i ca 45 minutt.

 

Jeg bruker  romkrem som fyll, men den kan også fylles med vaniljekrem.

Romkrem:

Ingredienser

6 dl melk

9 stk eggeplomme

1 dl gyldent  rørsukker

1 ss maizena

ca. 6 dråper romessens (smak til)

3 dl kremfløte

 

Slik  gjør du:

 

1. Ha alle  ingrediensene i en kjele og visp det jevnt.

2. Varm  opp under omrøring til kremen begynner å tykne fra bunnen. Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen «sprekke». Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.

3. Smak ti l med noen dråper romessens. Avkjøl.

4. Pisk 3 dl kremfløte  til stiv krem og bland den lett med den avkjølte romkremen.

Når kaken er kald, deler du den i 2 og legger den ene halvdelen på et fat. Stryk kremen over og legg den andre kakedelen oppå med marengssida opp.

Velbekomme! Den kaken har vi savnet…..

 

Og ha en god fredag alle sammen!

 

 Psst. Alle dere som har barn med ADHD- prøøøv å bytte ut hvitt sukker med uraffinert rørsukker. Prøv å se om du ser noen forskjell på barnet. Og gjerne si fra til meg. Jeg er overbevist om at mat og ADHD i mange mange tilfeller henger sammen, og mange forskere påstår det samme. Men kjekt om flere kan støtte her- ikke alle er klar over det, eller tror på det. Og for all del, ikke kutt ut medisiner!!!  Men det er ikke direkte usunt om en familie klarer leve uten hvitt sukker…..
Dette innlegget ble publisert i Diverse, Mat og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

10 kommentarer til Verdens Beste – på min måte

 1. demie sier:

  verdens beste ER verdens beste kake! ( kan jeg komme over?)
  kanskje du ville prøve fruktose. jeg har gjort det ( har ikke barn eller voksen med ADHD) men det er nok sunnere og «lettere»… det er verdt et forsøk : )

  • alexia sier:

   bare å komme Demie, så skal jeg lage en til, hehe- denne forsvant fort. Men fikk du høy marengs med fruktose? Det har jeg prøvd og ikke fått til skjønner du! For ellers bruker vi mye fruktose- det er bare det at det oppfører seg litt anderledes enn vanlig sukker i mange oppskrifter. Kakene pleier bli ganske flate………..

 2. mmmmmmmmmmmmmm Når var vi invitert, sa du?

 3. shy b sier:

  Du er flink med å finne erstatninger for sukker.
  Denne kaka er kjempegod, men eg er ikkje flink å bake sjølv. Kanskje eg vert frista no?
  God helg til deg!

  • alexia sier:

   Vet om mange som sier de egentlig ikke kan bake- unntatt Verdens Beste. Den er ganske enkel, og så trenger den ikke pyntes. Dessuten er det jo mulig å bruke ferdig vaniljekrem eller romkrem som man blander med pisket krem- for dem som ikke trenger ta hensyn til det.

   Men hvertfall god helg til deg og!

 4. Røsslyng sier:

  Den såg verkeleg god ut ja! Mor mi bakar den der, men her er det mannen som likar ho best. Eg er litt for enkel eg, eller barnsleg om du vil. Sjokoladekake og eplekake er mine favorittar;) Men anskje eg skulle prøvd å baka denne til mannen? Ha ein fin kveld!

 5. Etter som jeg har stor familie i Haugesund har jeg erfart at alle i Haugesund elsker kaker. Selv er jeg ikke så glad i kaker, men eplekake og sjokoladekake er mine favoritter. Ha en fin lørdagskveld! 🙂

  Cecilie

  • alexia sier:

   Tror du er inne på noe der Cecilie…aldri tenkt over, men du har sikkert rett!
   Har opplevd å vært i konfirmasjoner der rekorden var 34 kaker- og jeg tror nesten alle smakte på de fleste! Hehe, vi er noen raringer ja.

   Håper du hadde en fin lørdagskveld du også!

 6. Hanne sier:

  Er glad i kaker her i Ålesund også, og verdens beste er faktisk verdens beste;-) Jeg har aldri prøvd å lage denne selv, men jeg noterer meg oppskriften din og så bruker jeg den om jeg en gang i verden skal lage. For selv om ingen av oss har noen umiddelbar reaksjon på hvitt sukker så er jeg helt enig med deg. Det er ingen av oss som har vondt av å redusere/kutte ut dette.

  Ha ei god natt og en fin søndag,
  klem fra Hanne.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *