Lussekatter med fruktose

Du trenger:
100 gram smør
3,5 dl melk
50 gram  tørrgjær(vanlig blå type, viktig!)
1 gram safran
(1 ss fruktose)
1 dl fruktose
1 ts kardemomme
en klype salt
8-9 dl hvetemel
vispet egg til pensling
rosiner til pynt

Ha safran og 1 ss fruktose i en morter eller lignende og støt det lett. Varm opp melken til ca 37 grader og tilsett safranen. (Har du ikke safran kan du benytte litt gurkemeie istedet.)  Så er det tid for fruktose, kardemomme, salt, tørrgjær og mesteparten av hvetemelet (hold igjen litt for eventuelt å justere deigen, den skal ikke være for kompakt). Arbeid sammen til en glatt deig – ca 5-10 minutter i kjøkkenmaskinen. Ha deretter i smøret i terninger og la kjøkkenmaskinen gå til alt smøret er arbeidet inn i deigen, ca 10 minutter. Dekk bakebollen med plast og sett til heving til deigen har fått dobbel størrelse, i ca 40-60 min, eller lenger- om det er kaldt i rommet.

Elt deigen på et bakebord og del i 16-18 emner. Form til forskjellige figurer og legg på et bakepapirkledt stekebrett. Dekk med et klede og etterhev i ca 30-50 min. Pensle med sammenpisket egg og trykk rosiner til pynt på de ferdighevede figurene .

Stekes midt i ovnen ved ca 225 grader i ca 10-12 min, til lussekattene har fått fin farge. Avkjøles på rist og serveres helst lunkne. Lussekattene kan fryses.

Ha en fin Luciadag!

Dette innlegget ble publisert i Diverse og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *